Russetid

Det er 20 år siden jeg var russ, og jeg er veldig veldig glad for at det er noe jeg aldri skal gjennomgå igjen. Personlig, i det minste.

For selv om jeg ikke skal kjenne det hele sånn direkte på kroppen, går det mye i russ her for tiden. Når man er nesten åtte år, er det veldig viktig å samle kort, mase på slitne russ og telle dagens fangst. Om og om igjen.

Hadde vi ikke hatt barnesikring på bilen, ville han løpt ut i fart, det er jeg sikker på. Han ser fjorten russ på en trapp og ønsker umiddelbart å parkere der. Midt i en rundkjøring i Bjørvika.

Jeg får en lang og detaljert innføring i de forskjellige russetypene. Det hjelper ikke at jeg forsøker å si: Det finnes røde og så finnes det blå. Alle de med gullkort er ikke gullruss.

Neida, når man er snart åtte, vet man utrolig mye mer enn mamma. Og i dag kan han opplyse meg om at grønnruss skal bli bønder og er som regel å finne på en gård, der de lærer bondeting. Jeg antar det er noe om høy og gress og dyr og sånn, da? Det kommer ikke eksperten nærmere inn på.

Heldigvis er han ikke tålmodig nok til å forsøke å tolke alt som står på kortene. Da jeg var russ sto det sånne uskyldige ting som: Adresse: Dalstrøka innafor. Og: Alle er dumme når jeg er sur. Det er ikke akkurat det som står nå for tiden. Langt ifra.

Nå er det så på kanten, noe av det som står, at mor rødmer og priser seg lykkelig over at han ikke gidder å forstå. Leseopplæringen får vi ta på en annen arena, ikke midt i russetiden.

Kommentarer

  1. Du sier noe. Man bannet ikke skriftlig på den tiden og navn på diverse kroppsdeler førte til rødming hos oss også. Det var tider... Her samles det også russekort. Små nepene.

    SvarSlett
  2. Her hos meg er vi snart i den andre enden av skalaen: JE nærmer seg sin russetid... Foreløpig tvangstenker jeg på noe annet, og setter min lit til at han når den tid kommer har mer vett enn moren hans hadde for drøyt 25 år siden...

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hverdagslykke

Sosial kompetanse

Peis og lystgass