Tannfeen

Eldstemann har i et par år nå ventet på å miste tenner. Alle andre har jo mistet, bare ikke han.

Så gleden er stor den dagen han sier: Tannen er løs, mamma. Se! Mamma tror ikke helt på det, siden han sier det nesten hver uke. Men utrolig nok, denne gangen stemmer det.

Og mamma begynner å grue seg. Jeg husker følelsen fra mine egne løse tenner. Den skarpe kanten nederst på tannen. Blodsmaken. Den siste tiden før tannen bare faller ut. Det er så ubeskrivelig ekkelt. Og mamma grøsser på ryggen hver gang sønnen rugger på tannen. Pappa får ta seg av dette, sier jeg mens jeg holder meg for ørene.

Det tar lenger tid enn forventet. Men så, lørdag kveld, hører jeg rop og brøl fra stua. Og full krigsdans. Tannen er ute. Sønnen er en tøffing, han bare drar den ut. Og pappaen, som har fnyst litt av mammas motvilje mot det hele, står og skjelver og er litt blek om nebbet. Så mye for tøffe pappaer. Det er sønnen som er tøffest her i huset.

Vi får full oversikt over tannfeens takster før sønnen legger seg. Små fortenner gir ti kroner, de store oppe gir 20, og hjørnetennene gir 15. Glasset må stå på kommoden, det er slik det fungerer. Og selv om han insisterer på at det bare er mamma som bytter ut tannen mot penger, blir han veldig usikker når jeg ikke vil innrømme det.

Og overraskelsen er stor søndag morgen, når det faktisk ligger 20 kroner i glasset, ikke ti som taksten er.

Så flaks da, siden de på Steinerskolen har en idé om at man er skoleklar når tannfellingen begynner. Flaks for han som skal begynne i andre klasse, som egentlig er første klasse. Han er klar!

Mens mamma bare gruer seg til neste løse tann.

Kommentarer

 1. Jeg hatet tannfellingen, så da ungen kom og viste meg og rugget og ville jeg skulle kjenne hvor løs den var.... brrrr....
  Nå falt de første to ganske tett og to nye er nok ferdigvokst til skolestart i august.
  Og mor kan stålsette seg for de neste som skal falle ut.

  Her ble det forresten 20 pr tann. Ingen gradering.

  SvarSlett
 2. Tannfellinga syntes jeg var sååå morsomt da våre var små:) Her i huset har vi prøvd hyssing rundt tanna og knyttet fast hyssingen i døra:) Jeg har fått tatt ut tenner osv, osv:)
  Spennende periode:) Vår 20-åring introduserte konvolutter å ha tennene i over natta, da kunne jo tannfeen legge i papirpenger også;)

  Lykke til med resten av tannfellingsperioden:)

  Ha en fin onsdag, Dragemamma:)

  Trine:)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Det snør

Kjære Trude Mostue

Høstutstillingen neste?