Skytevåpen og barn

Jeg sitter her og gråter. Jeg ser videoen til Sivert Høyems bidrag i årets tv-aksjon, for Flyktninghjelpen. Det er hjerteskjærende å se. Barnesoldater med maskingevær og forfulgte mennesker som lider. Og stemmen til Sivert gir meg ekstra gåsehud.

I dag går søndagsturen, i strålende solskinn, til Lambertseter. Minsten sover i vognen, og vi kan sette oss og spise lunsj i stillhet og fred, idyll.

Inn på senteret kommer en familie med tre barn, hvorav den ene har med maskingevær. Han sikter på søsteren og fyrer av en salve. Han står gjemt bak en søyle og sikter på kunder. Han står og ler mens han skyter vilt rundt seg. Og foreldrene smiler og syns det er gøy.

Jeg er fullstendig klar over at det er laget i plastikk. Jeg er fullstendig klar over at han kanskje ikke vet bedre. Men foreldrene må vite bedre! Har de aldri sett bilder av barnesoldater i afrikanske land? Har de ikke sett traumeutsatte barn og voksne i nærmiljøet? 

Så jeg sitter her og gråter. Jeg har sett norske barn som skyter familien med maskingevær og syns det er kult. Og jeg får gåsehud.

Kommentarer

 1. Å... nå skrev jeg en lang kommentar som ble borte...
  Min sønn har tresverd kjøpt på vikingmarked og et plastsverd som kom med et sjørøverkostyme. Disse brukes når gutta leker sjørøver eller noe. De som ikke har sverd, bruker pinner. Da vi var små spikket og bandt vi bil og bue. Det vil barn alltid gjøre.
  Men plastskytevåpen (som ikke er oransje og spytter vann) kommer ikke i hus her. Naboen har en slik unge som får alle de siste modellene av slike skytevåpen... jeg synes det er ufyselig.

  SvarSlett
 2. Det er stor forskjell på å leke cowboy og indianer med barn du kjenner og å skyte på fremmede på kjøpesenter!
  Selv om mine barn ikke har skytevåpen, betyr det ikke at de ikke leker det. De lager det av pinner. Og de har sverd. Men å gå rundt med svarte plastmaskingevær på en søndag, ute blant folk, det er så uaktuelt!

  SvarSlett
 3. Helt enig. Bombekaster var også en hit her i sommer. Ikke hos oss, jeg deler nesten ikke ut vannpistoler en gang... men innser at det er for strengt.

  Nei, våpen er våpen. Når han blir gammel nok skal han få lære om det i HV-ungdommen eller noe. Våpen skal man ha respekt for - det er ikke leketøy.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Polekspedisjon

Det snør

Kan du sette på kaffen?