New York. En oppsummering

Ha med gode sko

Når du må fylle ut skjemaer og svare på spørsmål som Har du med snegler? eller Er den laptopen - i din veske - din?ikke svar ironisk! De mener det seriøst. Spør de på flyplassen om du har noe mer i lommene, sjekk for all del om du faktisk har noe i lommene. De har røntgenblikk. Du svarer Nei. Det er bare et lommetørkle, og vaktene ser på hverandre, himler med øynene og sier sarkastisk Så da har du liksom ikke noe i lommene da? Dette har jeg ikke gjort selv, til informasjon, jeg har overhørt det, og tenkte selvsagt skadefro Hahaha!

 

Sørg for at magnetstripa på visakortet fungerer! Du kommer ikke særlig langt med chip i dette landet, og sliter litt uten tilgang på penger. Har du ikke magnetstripe, sørg for å være sammen med en som har.

Ta drosje fra flyplassen. Ikke gidd å begynne med tog eller buss ut i det ukjente. Ta også drosje tilbake, ikke ork å dra med kofferten på banen, selv om du etter noen dager er blitt litt kjent med metrosystemet. Drosjene kjører med fastpris fra flyplassen til Manhattan. Er du skikkelig fin på det, kan du kjøre limo. Den koster litt mer enn en drosje, men ikke så avskrekkende mye heller.

Hvis du ikke allerede har på gode sko, få de på nå!

Spis lunsj på Le pain Quotidien. Det finnes flere rundt i New York. De har århundrets lunsj, med brød og hummus og avokado og alt hva hjertet (og ganen og magen) måtte ønske. Bare styr unna kaffen, den holder ikke samme standard som resten. Jus og te er sikkert bedre valg akkurat her.


Manhattan er stort, men relativt oversiktlig. Selv om mamma stønner hver gang jeg forklarer veien med Det er rett frem, kan selv ikke hun nekte for at på Manhattan er det virkelig rett frem. Hadde det ikke vært bakke, ville du sett 5th avenue fra topp til bunn.

Kjøp et syvdagers Metrocard om du skal være flere dager. Du kan hoppe av og på busser og baner som du måtte ønske. Veldig praktisk. Busser er kanskje ikke det mest praktiske, når jeg tenker meg om. Det er utrolig mye trafikk på lite areal i denne byen. Og det er store biler. Virkelig. Ikke akkurat små enkle bybiler her, nei. Det er de største BMW-ene, Chrysler og Chevrolet. Gjerne en limo eller ti også.

Hvis du fortsatt ikke har gode sko, syns jeg synd på deg.

Gidder du å stå i kø i fire timer, er sikkert Frihetsgudinnen et flott mål. Men for deg som ikke gidder det (som meg) er Staten Island-ferga et godt alternativ. Den er gratis og stor og seiler rett forbi gudinnen. Stå på høyre side ut og venstre side tilbake. Forsøk å få plass ute foran på tilbaketuren, da ser du hele skyline fra orkesterplass. Det er virkelig som på film.

Ta banen til Brooklyn heights, gå en liten tur gjennom området og finn veien over Brooklyn bridge tilbake. Bare sørg for at det ikke er en religiøs marsj over der akkurat den dagen, det blir litt i overkant trangt da. Jeg snakker her av erfaring.


Little Italy er litt slitsomt, med innpåslitne innkastere på alle italienske restaurantene i hele området. Spis heller i Greenwich village. Bleecker street og sidegatene har masse hyggelige steder. Det er dessuten billigere å spise her nede enn oppe ved de store turistfellene Midtown. Times square er helt vilt, og skrekkelig dyrt. Bli ikke overrasket om du treffer på personer fra Sopranos, de finnes faktisk i virkeligheten.

Vær ikke småkvalm og sliten den dagen du velger Magnolia bakery. Kakene er så søte og fulle av sukker at det nesten holder å se på dem. Men fine er de.


Dra til Coney Island. Det er skikkelig kult. Velg en dag med fint vær. Stranden er enorm, og du kan kjøpe med deg de deiligste donuts fra Dunkin' donut, til 30 kroner for en eske med seks stykker. Kaffen - nok en gang ikke noen opptur, så skyll det hele ned med cola. Eller pepsi.


Kommentarer som at Cola er ikke det samme som Pepsi, så nei takk, tas ikke særlig humoristisk. Men cola smaker nesten som Pepsi, og er egentlig ikke så god. Takke meg til europeisk cola da.

Ikke tro at prisen som er oppgitt er summen du må betale. Det legges til en skatt på alle kjøp, i etterkant. Over alt, ikke bare på mat og drikke, men sko og leker koster plutselig tre dollar mer enn du hadde trodd. I tillegg er de veldig glade i tips, og ber gjerne om opptil 20 % på restauranter og i drosjer.

Sørg for å bo på et hotell hvor du faktisk har lyst til å oppholde deg, for det er virkelig behov for hvile innimellom. Det finnes en haug tv-kanaler med masse kjente tv-serier.

De aller fleste er veldig hjelpsomme og hyggelige. Bli ikke forbauset om du møter noen på metroen som vil følge deg helt dit du skal.

Er du ikke gift allerede, så henger brudekjolen i vinduet til Oscar De La Renta i Madison avenue. Men skal du kjøpe den, vil jeg anbefale et kredittkort med fungerende magnetstripe. Dessverre var butikken stengt den dagen vi gikk forbi. Uansett er jeg allerede gift. Dessuten har jeg ikke magnetstripe på kortet.

Cosmopolitans er ikke saft. Selv om de to første kan virke slik.

Ta av deg skoene, legg deg på hotellsengen og se på tv. Det er ikke sikkert du noen gang er i stand til å gå igjen, men det er verdt det.

Når du kommer hjem, vent et par dager med å sjekke kredittkortregningen, nyt heller inntrykkene en stund til. Og begynn å spare til neste gang.

God tur!

Kommentarer

 1. Herlig oppsummering! Og takk for tips. Én dag SKAL jeg dra dit :D

  SvarSlett
 2. Jeg liker så godt måten du skriver på, og jeg kjenner meg faktisk igjen i illustrasjonene dine..
  (Selv om jeg ikke traff et religiøst opptog på Brooklyn Brigde og magnetstripa fungerte :) )

  Ha en knallfin dag :)

  SvarSlett
 3. Som om jeg fikk mindre lyst på NY-tur etter dette...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Det snør

Høstutstillingen neste?

Kjære Trude Mostue