mandag 21. april 2014

Selvlaget er vellaget?

Nå vet ikke jeg hvordan det er hos andre, men jeg personlig blir ikke lenger overrasket over de til tider litt spesielle ønskene fra gutta. Særlig ikke de fra minsten

Nytt ønske av uken: Kan vi lage hjemmelaget yoghurt?

Jeg vet ikke hvor det kommer fra, dette forslaget, men det er klart vi kan det. Jeg ønsker tross alt at gutta blir kreative, selvstendige, fornuftige menn med tiden. Og er det noe som sikkert vil imponere en kommende svigermor, så er det hjemmelaget yoghurt


Jeg antar det vil imponere både min og mannens svigermor også, om vi lager det. Jeg har aldri gjort det før, men jeg får en kjapp innføring i laging av yoghurt av en kollega som kan dette. Det virker jo ikke særlig vanskelig

Som sagt, så gjort. Fridager i påsken er jo et greit utgangspunkt for yoghurtsysler

Kok opp 1 liter melk, det står litt forskjellig rundt på nettet når det kommer til hvor varmt, så jeg velger en mellomting. Sånn passe varmt
Kjøl litt ned
Bland inn 1 dl yoghurt naturell i melken



Pakk kjelen inn i et håndkle og la den stå på benken så den avkjøles og tykner. Her verserer også forskjellige varianter på tid, jeg velger fem timer, som er det kantinedamen på jobb bruker. Og hennes yoghurt er i allefall knallgod



Etter fem timer rører du litt, og så settes kjelen i kjøleskapet, la den stå der i ca en dag. I kjøleskapet slutter melkesyrebakterien å utvikle seg videre. Vil du ha en syrligere yoghurt, lar du den altså stå lenger på benken. På dette nettet står det alt fra syv til tolv timer

Så er det bare å lage porsjoner, gjerne med frosne bær i bunnen. Eller spis den naturell

Ifølge nettet (fantastisk dette internettet altså) er det bare å ta av en porsjon hver gang, og lage ny med den som utgangspunkt. Litt som surdeig altså. Men ifølge det samme internettet skal man ikke bruke samme base mer enn seks ganger. Tja. Vi får nå se hvor mange ganger vi kommer til å lage egen yoghurt. Det kan jo hende det blir med denne ene


***

Første forsøk funker ikke. Jeg må lage ny runde. Antakeligvis tør jeg ikke varme melken nok, så det tykner ikke nevneverdig. Noe kan se ut som yoghurt, men det ser mest ut som litt tykk melk

Andre forsøk går litt bedre. Fortsatt ikke veldig tykk etter fem timer på benken, men absolutt en forbedring å spore fra første forsøk. Jeg har denne gangen forsøkt litt varmere melk, og litt mer yoghurt. Det er mulig det tykner mer i kjøleskapet. Pluss at å sile den gjennom et klede er en mulighet

Mulig vi ikke kommer til å gjøre dette hver uke. Svigermødre må imponeres på annen måte

2 kommentarer:

  1. Høres slitsomt og klønete ut. Men greit å ha prøvd. Imponert.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror ikke det blir hjemmelaget hver uke, for å si det sånn :-D

      Slett

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails