Ode til gutta

Jeg blir stadig spurt om jeg ikke snart skal få et barn til. Nummer tre. En jente. Det ville vel være fint med en jente?

Hvorfor det? Jeg har to barn. De er gutter. Det holder for meg. Jeg har ikke noe behov for å fortsette å få barn til det eventuelt dukker opp en jente. Dessuten er det faktisk ikke slik at man selv bestemmer hva det blir. Og mine gutter er da ikke noe dårligere enn en jente? Så hvorfor skal jeg absolutt måtte ønske meg en jente?

Er det ikke bra nok med gutter? Hva er det som er så annerledes med en jente? Kjolene? Jeg tipper at om jeg hadde hatt jente, ville hun ikke gått i prinsessekjole i barnehagen. Hun ville hatt en bukse det går an å bevege seg i. Gummibukse på regndager. Shorts og t-skjorte på sommerdager.

Er det fordi jenter er så stille og rolige? Naboene her har til sammen fem jenter. De er ikke stille og rolige. Mine gutter, med et helt vanlig, gjennomsnittlig aktivitetsnivå, kommer på langt nær opp på det nivået disse jentene holder. Herregud som de hyler! Halv elleve på kvelden, gjerne. Når mine gutter sover.

Er det fordi gutter leker med biler og jenter med dokker? Omsorgstanken? Mine gutter er ikke spesielt interessert i biler. Men de har Lars. En babydokke. Som blir bysset i søvn, skiftet bleie på, matet og sunget for. 

Min lille gutt, som ikke bryr seg om kjønn,
og leker tante Sofie med stor innlevelse
Er det fordi jeg er jente selv at alle går ut fra at jeg vil ha en jente? Blir alle pappaer spurt om de ikke snart skal få en gutt? Fordi de er gutter selv? Blir de med to jenter spurt om de ikke snart skal få nummer tre? Det ville vel vært fint med en gutt? Jeg vet jo ikke. For jeg har to gutter, og bare erfaring med de spørsmålene.

Jeg bare spør. For jeg er fornøyd med gutta mine. Jeg savner ikke hårspenner og musefletter. Kjoler med rysjer og sko med høye hæler på treåringer. Diskusjonen om skjørt i barnehagen midt på vinteren. Barbiedokker. Glitter og øredobber. Og til opplysning: Langt hår kan gutter også ha.

Men hadde jeg hatt to jenter, ville jeg vært glad for det. Jeg ville elsket dem av hele mitt hjerte, slik jeg gjør med gutta mine.

Ikke fordi de var jenter. Men fordi de var mine barn. Slik gutta mine er.

Kommentarer

 1. Så bra skrevet! Hadde vært fint med jente er noe vi også hører til stadighet etter å ha fått bare gutter... Elsker de vi har fått uansett kjønn <3
  HegeHind

  SvarSlett
 2. Veldig godt skrevet. Jeg kjenner situasjonen veldig igjen, men noe motsatt. Hos hos var det nemlig min mann som fikk høre at vi burde få nr tre, for det var jo helt naturlig at med to jenter ønsket han seg en gutt. Vi fikk etterhvert nr tre - ikke fordi min mann på død og liv ville ha en gutt, men fordi vi ønsket oss tre barn. Heldigvis for det, for ellers ville han blitt skuffet når nok en jente kom....
  Så enig med deg, jeg skjønner ikke dette fokuset på kjønn, ens barn er alltid like velkommen uansett kjønn!

  SvarSlett
 3. Det har blitt meg fortalt at om man har to barn av samme kjønn fra før, så er det 70% sjanse for at det 3. barnet også er av det kjønnet.
  Og jeg er strålende fornøyd med mine 3 gutter! :)

  SvarSlett
 4. Jeg tror nok det er fordi det antas at det er stas med et barn av samme kjønn som en selv er. Det blir kanskje sett på som en kopi av en selv? Skrekk og gru..!

  Du har skrevet et godt innlegg og det synes jeg Camulen også har gjort om det samme temaet, se her:
  http://camulen.blogspot.no/2012/03/vre-guttemamma-og-tanker-rundt-nske-av.html

  Ønsker deg en god helg!

  SvarSlett
 5. Hei! Så fint at du la igjen kommentar på bloggen min for da fant jeg deg! :)
  Kjempebra innlegg, og du vet jeg er så enig så enig! Jeg fikk, litt overraskende, mange kommentarer på innlegget mitt da jeg skrev om dette for noen måneder siden. Både på bloggen og privat. Det er helt tydelig at mange kjenner seg igjen, og jeg tror dessverre det er vi guttemammaer som får høre mest om dette, selv om noen få jentemammaer/pappaer også har fortalt at de har fått lignende kommentarer fra folk rundt. I sommer kom jeg over et gammelt Henne fra i vår, som hadde en artikkel om nettopp dette med at vestlige mødre ofte ønsker seg jenter. Jeg tror andres forventninger om at vi mammaen liksom skal ønske oss vårt eget kjønn, er med på å skape disse ønskene. Det er synd, og ikke minst respektløst overfor guttene som blir født. Alle barn bør være like mye ønsket uansett kjønn.

  SvarSlett
 6. Så enig,,så enig, godt skrevet :)

  og du ikke at jeg vet hvordan det er å være mamma til ei jente, men jeg trives med å være guttemamma ...
  Ønsker deg og dine en glad uke !

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Polekspedisjon

Det snør

Kan du sette på kaffen?